Followers

keep calm and sing the song

Tuesday, April 14, 2015

#Throwback Kami Ke Phuket 30DEC - 4JAN2015 (PART 1 )

Assalamualaikum wbt,

seperti tajuk di atas.. yaaa im going to phuket babyy !
ni semua pakwe aku punya plan.. dan aku tak terfikir pun nak pergi phuket.. i thought he's joking..bebetul rupanya.. you know what.. kami plan last minute.. dia memang begitu.. semua benda nak last minute,, kami tak planning pun nak naik flight sebab .... yeah saving of course lah.. bila kira2 balik.. apa beza tah,, 
uh ohhh maka bermulalah backpack kami dari PUDU ke HATYAI ... bas pukul 10.00pm tapi bas sampai 10.45pm.. tak melayu lah kalau tak punctual ...

Roshe,Karrimor,Passport

tadaaa.. vip coach whatever...

masa kitorang book ticket bas tu, bas tu dabel deker senanyer harga rm65.. tapi ni sedeker jer.. belasah lah.. janji kami sampai ke hatnyai dengan selamatnya...
pukul 11.30 kami gerak KL - HATYAI.. pemandu bas sangat berhemah.. dia bawak slow.. and keep chatting with kawan dia.. mungkin ganti2 driver.. tapi pelik sampai changlun pukul 5 pagi .. eh cam kejap je.. ke sebab aku tido mampus..
sampai changlun breakfast.. mintak passport untuk isi form boarding arrived tu.. around pukul 6 lebih camtu dah gerak.. ke mana? yaa ke bukit kayu hitam lah.. cop imigresen..dalam kul 9 lebih ke 10 tah x ingat.. pakwe kejut.. haipp bangun bangun cop passport.. jenuh nak beratur.. nasib baik time kami ritu tak ramai orang.. mungkin sebab kami sampai awal .. aku pun selit rm1 kat passport tu.. kawan aku la ajar.. apa pangsyen tah ..
okay seriously time ni dah berlengas..nak mandi.. x selesa.. dalam paleotak cepatlah sampai hatyai..
around pukul 10 lebih ..kami sampai ke hatyai.. dia stop kat satu tempat travel agency ni.. paling best.. kami tanya van ke phuket.. FULL... baek ahh.. maka kami pun redah satu hatyai dengan bawak backpack memang truly backpackers punya orang.. akhirnya jumpa satu tempat .. yang van ke phuket ada kosong lagi.. tapi pukul 12pm .. kire ok lah.. time tu pun nak dekat kul 11 dah ..harga ? murah 250baht (rm25) .. tempat makcik tu xde orang sangat.. jadi kami mintak tumpang bilik air.. bukan nak mandi.. kami cuma nak gosok gigi dan cuci muka je.. baru fresh sikit palehotak,,

sesudah siap cuci apa semua.. kami tanya aunty tu.. ada tak kawan2 jual simcard thailand dengan pakje internet... memang luck baik lah .. sepupu dia je pun yg jual .. so kami dapat lah simcard plan 1gb internet untuk seminggu bernilai rm35 (350baht) .. mahal bai.. tapi.. kita manusia.. internet nyawa no.2 mehh..ni dia simcard tu DTAC.. terbaek.. line 4G baii


so sempat kami breakfast sebelah kedai aunty tu.. shah alam corner nama kedai tu.. orang shah alam meniaga kat thailand.. ok.

tiktoktiktok dah pukul 12 .. orang thailand memang punctual .. kalau dia kata pukul 12 so,, pukul 12 lah... tapi yg datang tuktuk... bukan van -_- dia kata dia nak bawak kami ke tempat van yg nak g phuket tu .. okay im so wow... tazabaarr,,,
naik tuktuk jauh jugak pakcik tu bawak kami.. amboi jauhnya van tu... around 20 minit gak.. lepastu kan.... trenggtengggtengggg

aku dengan penuh sumpahan keluar dari mulut.. "pukimak punya aunty.. ni bukan van... ni mini bas ! "
engkorang tau bas mini dulu2?? ha cemtulah rupa dia.. warna biru..dalam hati aku .. aku syak perjalanan 8 jam.. bukan 6 jam .. siye mu mokcik.. mu memey menate...

pukul 1 kami gerak dari tempat tu ke phuket.. tidur tak lena.. sebab.. sempit bodoh.. 

ini power punya pengalaman.. baru travel .. LOL
as usual .. masa nak g krabi dulu pun kami akan berhenti kat trang .. kau nak kencing makan solat apa semua kat situ.. aku ?? aku gosok gigi dan cuci muka lagi sekali.. belengas .. satu hari tak mandi ... tapi apadehal .. nak berjalan sangat... 
maka perjalanan diteruskan,,
pukul 7 kami selamat sampai ke phuket.. weehooo !! helloo phukettt... 

ni adalah statue pekan phuket

kami turun di stesen bas phuket terminal 1 nama tempat tu .. ah sudah.. mana nak tuju ni .. tanpa berlengah masa.. aku pergi kat pakcik teksi.. "can you bring us to patong beach pls? how much ?"
tetiba pakwe tarik... "kita naik bas je lah... murah sikit" .. aku pun terkasar balik "naik bas apa jadah ingat sini pudu ke.. bas mana kita nak amik pun tak tau.. naik teksi je lah, i dah lemau ni"
pakwe pun akur.. kami kena rm20 hinggit teksi (200baht) .. oh ya.. sampai phuket memang segalanya mahal yaa,, 
ini best .. kitorang xde book bilik pun .. kitorang redah je.. pastu suruh pakcik teksi tu tolong carikan bilik bawah harga 1000baht.. dia kata ada.. dia bawakkan je lah.. memang strategik hotel kitorang.. satu malam (680baht/night) rm68 bersebelahan dengan hotel andaman x silap.. paling best dekat dengan beach  yess patong beachh !!

check in......

bilik hotel bapak besau.. harga dah la murah.. ada bath tub.. ada air panas...maka bergolek2 lah kejap aku kat situ.. happyy.. nak mandiiii.....

(9.30PM) selesai mandi pakwe ajak makan.. bayangkan kita dah lah penat ..tapi penat hilang sebab excited sangat ,, makanan halal kat sini yang kami tahu dekat dengan kawasan masjid.. nanti kalau korang nak g patong memang akan lalu masjid tu .. kitorang jalan kaki je.. gila kau naik tuktuk situ dekat2 pun dia amik 100 baht !! (rm10) cekik darah.. ah takde2 .. aku rela jalan kaki.. bukan jauh sangat pun and then alang2 boleh kami cuci mata jalan2 situ ke kan..

cerita pasal makan pulak .. dua orang makan nasi paprik, nasi goreng air ice lemon tea = 250baht (rm25)
'''pengsan...."
(10:30PM) done makan.. maka kami berjalan2.. eh nampak pulak orang buat rambut ikat2 tu.. berkenan pulak kat awak ha.. pun buat.. 150 baht (rm15).. 

biorlah aku perasan lawa pun .. 

okay done.. maka kami jalan2.. cari pakej snorkeling & island hopping.. aku dengan pakwe ada satu hobi yang sama.. kami suka pantai, kami suka snorkeling, kami suka travel . ha kena lah tu.
kat sini korang kena survey habis punya .. jangan terus amik satu tempat ja.. sebab ada satu tempat dia jual murah. kami pergi sampai 5 tempat.. at last kami pergi kat tempat yang last skali.. berdekatan dengan tempat penginapan kami jugak.. kami pilih pakej speedboat ke maya bay, phiphi,khai island.. dia tulis 3 jer padahal dia bawak sampai 6 7 8 tempat kau.. berendam lah kau puas2.. oh ya.. total pakej kami amik tu satu kepala 1300 baht (rm130) ,, kalau kat tempat lain tadi2.. 1600 baht, 1500baht , 1450 baht.. nampak tak ? 

lepas dah siap book pakej tu .. kami nak ke BANGLA ROAD.. haa tahik la kau sape yg baca blogger lain kata tempat tu banyak bangla jual2 keychain apa jadah.. korang semua kena kencing..
 situ port2 mabuk, party, shemale, ladyboy,caberate show semua kat situ.. hahahahaha fun jugak situ.. at least malam tak mati... jangan lupa amik gambor kat pintu gerbang patong beach phuket thailand tu dan kat bawah kaki hang.. haa yer bawah kaki hang pun ada sign patong beach ... 

aku tak tau kenapa gambar dari jauh nampak gemuk
kilatnya kuku i

oklah .. kita tamat kat sini dulu .. kita sambung kat part 2.. meh sini belanja pic sikit .. apa yg ada kat bangla road tu.. cekidauttt 

ni je yang ada.. HAHHAAHAHH KBYE





2 comments:

Fad KoRn said...

Sikit sgt pic ni...save lettew...

Noonawany said...

bahayaaa hahahaaha