Followers

keep calm and sing the song

Saturday, April 18, 2015

#Throwback Kami Ke Phuket 30DEC - 4JAN2015 (PART 2 )

Heyyhoo.. assalamualaikum wbt.. haii gaiss ! maaf lambat update part 2 dan part seterusnya,,
kat fb ada gigirl dah tanya bila nak update part 2 sebab dia nak pergi awal bulan 5 ni .. yer yang cuti 4 hari tu .. power gaiss power.. okay part 2 ni kami tak buat aktiviti air.. kami buat aktiviti darat.. 

OK ! day-2 yang bertarikh 31/12/2014 kami bangun lambat.. pukul 10 ,.. penat semalam tak hilang lagi.. tapi dek eksaitednya..penat tu kita tolak tepi.. gunakan masa tu dengan sebaiknya..

pukul 11.30 kami keluar dari hotel ... first mesti lah cari motor sewa.. haha murah kami dapat rm20 untuk 24jam .. dia kata bawak keluar minyak full bawak masuk mestilah minyak full ..

taddaaa ! ni lah motor kami sewa tu ..

okay sebelum korang bawak motor tu keluar dari hotel , jangan lupa ambil gambar depan belakang dan sisi kiri kanan motor tu, org thailand ni banyak akal sikit.. kang dia kata motor tu calar sebab kita yang buat tak pepasal dia suruh kita bayar..
lepastu kami round2 area pekan phuket tu .. tanya pakwe mana kita nak pergi harini dia kata dia nak cari port pantai yang best untuk mandi,, tak ramai orang sangat dan selesa.. sebab kami mandi suka letak barang kat tepi pantai .. kang letak merata takut hilang pulak kan .. round punya round diikuti google maps dan tadaaaa kami dah jumpa port baekk!

warghhhh

lihatlah ... betapa indahnya doniaa
ohh emm gee


look at the crystal clear baby ...
okay lemme tell you yang beach ini di hujung sekali .. its a bit privacy and nice.. ini still dipanggil patong beach cuma ia terletak dihujung sekali.. jalan nak pergi sini adalah jalan nak menghala ke kamala beach ..

selesai kami amik gambor dan selfie disini kami meneruskan perjalanan round2 sementara cari apa yang menarik kat phuket . dan akhirnya kami jumpa satu blog dia kata pergi promthep cape.. kami pun google maps lah apa lagi,, jangan lupa bawa power bank .. battery cepat habis sebab bukak google maps.. jangan guna waze ! waze dia tunjuk jalan jauh !
dia tulis 50 minit dari patong.. omg jauhnya.. nvm baru pukul berapa huhuhuhu,,,
so perjalanan nak ke promthep cape ni kami lalu 2 beach 1st andaman beach 2nd kata beach..
not bad laa tapi 2 beach ni korang takkan jumpa melayu ... mat salleh semua kat sini .. hahhaahaha maka pakaian mereka cuma 10%  je yg tutup badan . LOL
dan sepanjang perjalanan kami nak cape tu kami lalu banyak tempat untuk elephant trekking , dan kereta apa yang tayar besar xde bumbung tu . aku lupa haa banyak kat area sini .. boleh pilih..
kemudian... kami meneruskan perjalanan... cilaka motor kuat makan minyak..

maka tak sampai 50 minit pun perjalanan.. setengah jam je.... dan ini sumpah tak menghampakan !!!


see ! itu adalah kapal layar !


pakwe nak interframe.
dan selepas itu kami naik atas sikit.. sikit jer.. ada view lagi cantikkk ! dan hanya orang yang rare je boleh turun sebab tak ramai berani turun dari penghadang batu tu.. takut jatuh kot.. lel




cantik kann?!







Yaa subhanallah..


kami turun dari penghadang batu tu.. hihihi


berbaloi baloi..

dan selepas itu.. pakwe ajak aku pergi bawah .. tahu bawah mana?

haa situ...

pastu aku cakap ngan pakwe.. "what ?! no sayang i pakai selipar ni,,,, panas lagi ni ,,, " pastu selamber je dia cakap " alaa i pun pakai selipar .. takpe jum lah.. bila lagi kita nak pergi sini,,"

and u know what.. he's right... bila lagi nak pergi tempat ni kan .. aku pun akur.. fuhh gila... korang jangan lupa beli air taruk dalam beg.. sebab penat gila nak turun bukit tu ,, fikir balik nanti nak naik balik semputtt... around 15 minute jugak nak sampai ke bawah tu.. bahaya sebab banyak batu dan pasir...risiko korang nak tergelincir tu tinggi.. aku 2x hampir nak jatuh.. dah semak kiri kanan.. tengok bawah jugak takut ada binatang yg tak diingini melintas ke.. dan akhirnya kami sampai... IM SO WOW !! BERBALOI JUGAK WEH !!
muka penat


we did it honey !


wefiee




benda ni memang ada siap susun masa kami dah sampai bawah tu
amitabhaa...


jangan salah faham,, ini cuma posing.. tidak bermaksud apa2..

lepas dah sampai.. kami chill dulu kat situ .. baring kejap.. amik tenanga..dan menikmati keindahan alam ... memang puas hati... lepas setengah jam ... kami nak naik atas balik .. sebab jam dah pukul 3.. kami nak balik awal sebab nak rehat malam ni new year eve woiii....
kau bayangkan masa nak naik 3 kali berhenti.. ya tohan penat mak .. pakwe sindir aku " nak ajak i hiking bukit konon sebelum ni,, baru daki 5 minit sikit2 berhenti.. " omg i hate you boyfriend... masa nak daki tu.. seriously baju aku dah lencun basah berpeluh ! eww tapi still wangi sebab i pakai rexona lah ! dan sebab i bukan gemok orang nya .. sorry racist

 selamat dah naik atas ... okay let's back to patong baby.. ehh nampak air kelapa.... "sayang nak air kelapa.." pergilah belilah.. hahahhahahha pakwe i cakap gitu..

unfortunately.. air kelapa tak sejuk.. 
air kelapa elok untuk menyejukkan badan ...ya Allah nyaman dehh... lepak minum kejap.. lepastu.. kami balik ke patong.. masa nak balik jalan jem.. hmmm.. nak menyelit bahaya sebab jalan tersangatlah kecik ,,,jadi kami sampai patong pukul 6 macam tu.. pastu i cakap dengan boyfie.. 
"sayang i nak mandi laut... i berlengas sangat ni.. tak selesa"
"okay kita mandi tempat kita tengok tadilah"
 im so yayyy ! mandi laut.... !







letak barang atas batu lebih selamat





jangan lupa beli case waterproof for phone. dapat lah berselfie dalam air..


nak jugakk


sunset patong beach





air dah mula pasang .. sampai senja kami mandi sini .. hahahaha pukul 7.30 kami balik hotel ... marilah bersihkan diri dan rehat..


............................


hello sunburn.....

sampai hotel rehat... lepas mandi keringkan rambut.. pakwe tanya pukul berapa nak keluar balik.. aku cakap pukul 10 lah.. kita makan lepastu g patong beach for new year eve,,
ZzZzzz tido la apa lagi...

tiktoktiktok dah pukul 10 .. aku melayu so pukul 10.30pm baru keluar hotel.. hahahaha 
let's cari makan..
gambo ni atas motor senanyer.. relax je x pakai helmet..


Hard Rock cafe phuket.. malas nak singgah sebab lapar.. esok je lah..


yess makan!
masa malam new year jalan tersangat lah sesak .. lepastu orang thai kasitau "jalan kaki je lah.. malam new memang mcm ni jammed teruk" in english la tapi hahahaha
lepas makan kami park balik motor kat hotel kami. betul la kena jalan kaki.. lagipun hotel kami tak jauh mana pun dengan patong beach tu,, 10 minit jalan .. so masa tu dah pukul 11 lebih .. baru pukul 11 lebih pun bunga api dah pumpang pumpang ..banyak betul bunga api derang,,
masa otw nak g patong beach nampak lak massage..hmmm massage dulu lah setengah jam..

oil massage is better than thai massage

sedapnya massage... dah pukul 12 .. HAPPY NEW YEAR 2015 !!

babyy you're fireeeworrkkk 


kiri kanan atas belakang bunga api... 

time ni kitorang tengah otw nak g pantai,, tapi x sempat,, dah new year dulu.. tak sempat nak counting ngan derang.. hahahaha
sampai je patong beach .. oh yeah,, beach party baby... 

so many people here wow .. belakang tu cruise.. 


untch untch 


selfie dulu


melayu 


naked doll pun ada


dumcik dumcik untch untch






italian 


 Apaa?? tak cukup gambar?? nak video?? okay nah hamikk....
p/s : video tak boleh tengok via phone, hanya boleh tengok by web .



video

untch untch 

video
this is what it feels like...


                                         video
adagio for string 

okayy selesai belanja gambar & video

.. kitorang duk terkinja2 macam apa tah sedor2 dah pukul 3.. "b dah pukul 3 siut ! jom balik esok pukul 7 dah kena bangun g snorkelling'' 
"jap jap 3.30 kita balik"
lel.. aku takde 3.30 der.. aku tarik gak bf aku balik.. gila.. x cukup tido xde tenaga esok nak snorkelling.
maka menapak lah kami balik ke hotel .. balik mestilah kena mandi sebab aku berpeluh lagi . 
pukul 4 ... baru tido,, lemau.. aku letak phone dalam glass panjang biar bunyi alarm tu kuat .. 
korang boleh try kalau rasa2 susah nak bangun pagi.
the end.. nanti kita sambung ke part 3 .. activity air ! weehooo... bye !












Tuesday, April 14, 2015

#Throwback Kami Ke Phuket 30DEC - 4JAN2015 (PART 1 )

Assalamualaikum wbt,

seperti tajuk di atas.. yaaa im going to phuket babyy !
ni semua pakwe aku punya plan.. dan aku tak terfikir pun nak pergi phuket.. i thought he's joking..bebetul rupanya.. you know what.. kami plan last minute.. dia memang begitu.. semua benda nak last minute,, kami tak planning pun nak naik flight sebab .... yeah saving of course lah.. bila kira2 balik.. apa beza tah,, 
uh ohhh maka bermulalah backpack kami dari PUDU ke HATYAI ... bas pukul 10.00pm tapi bas sampai 10.45pm.. tak melayu lah kalau tak punctual ...

Roshe,Karrimor,Passport

tadaaa.. vip coach whatever...

masa kitorang book ticket bas tu, bas tu dabel deker senanyer harga rm65.. tapi ni sedeker jer.. belasah lah.. janji kami sampai ke hatnyai dengan selamatnya...
pukul 11.30 kami gerak KL - HATYAI.. pemandu bas sangat berhemah.. dia bawak slow.. and keep chatting with kawan dia.. mungkin ganti2 driver.. tapi pelik sampai changlun pukul 5 pagi .. eh cam kejap je.. ke sebab aku tido mampus..
sampai changlun breakfast.. mintak passport untuk isi form boarding arrived tu.. around pukul 6 lebih camtu dah gerak.. ke mana? yaa ke bukit kayu hitam lah.. cop imigresen..dalam kul 9 lebih ke 10 tah x ingat.. pakwe kejut.. haipp bangun bangun cop passport.. jenuh nak beratur.. nasib baik time kami ritu tak ramai orang.. mungkin sebab kami sampai awal .. aku pun selit rm1 kat passport tu.. kawan aku la ajar.. apa pangsyen tah ..
okay seriously time ni dah berlengas..nak mandi.. x selesa.. dalam paleotak cepatlah sampai hatyai..
around pukul 10 lebih ..kami sampai ke hatyai.. dia stop kat satu tempat travel agency ni.. paling best.. kami tanya van ke phuket.. FULL... baek ahh.. maka kami pun redah satu hatyai dengan bawak backpack memang truly backpackers punya orang.. akhirnya jumpa satu tempat .. yang van ke phuket ada kosong lagi.. tapi pukul 12pm .. kire ok lah.. time tu pun nak dekat kul 11 dah ..harga ? murah 250baht (rm25) .. tempat makcik tu xde orang sangat.. jadi kami mintak tumpang bilik air.. bukan nak mandi.. kami cuma nak gosok gigi dan cuci muka je.. baru fresh sikit palehotak,,

sesudah siap cuci apa semua.. kami tanya aunty tu.. ada tak kawan2 jual simcard thailand dengan pakje internet... memang luck baik lah .. sepupu dia je pun yg jual .. so kami dapat lah simcard plan 1gb internet untuk seminggu bernilai rm35 (350baht) .. mahal bai.. tapi.. kita manusia.. internet nyawa no.2 mehh..ni dia simcard tu DTAC.. terbaek.. line 4G baii


so sempat kami breakfast sebelah kedai aunty tu.. shah alam corner nama kedai tu.. orang shah alam meniaga kat thailand.. ok.

tiktoktiktok dah pukul 12 .. orang thailand memang punctual .. kalau dia kata pukul 12 so,, pukul 12 lah... tapi yg datang tuktuk... bukan van -_- dia kata dia nak bawak kami ke tempat van yg nak g phuket tu .. okay im so wow... tazabaarr,,,
naik tuktuk jauh jugak pakcik tu bawak kami.. amboi jauhnya van tu... around 20 minit gak.. lepastu kan.... trenggtengggtengggg

aku dengan penuh sumpahan keluar dari mulut.. "pukimak punya aunty.. ni bukan van... ni mini bas ! "
engkorang tau bas mini dulu2?? ha cemtulah rupa dia.. warna biru..dalam hati aku .. aku syak perjalanan 8 jam.. bukan 6 jam .. siye mu mokcik.. mu memey menate...

pukul 1 kami gerak dari tempat tu ke phuket.. tidur tak lena.. sebab.. sempit bodoh.. 

ini power punya pengalaman.. baru travel .. LOL
as usual .. masa nak g krabi dulu pun kami akan berhenti kat trang .. kau nak kencing makan solat apa semua kat situ.. aku ?? aku gosok gigi dan cuci muka lagi sekali.. belengas .. satu hari tak mandi ... tapi apadehal .. nak berjalan sangat... 
maka perjalanan diteruskan,,
pukul 7 kami selamat sampai ke phuket.. weehooo !! helloo phukettt... 

ni adalah statue pekan phuket

kami turun di stesen bas phuket terminal 1 nama tempat tu .. ah sudah.. mana nak tuju ni .. tanpa berlengah masa.. aku pergi kat pakcik teksi.. "can you bring us to patong beach pls? how much ?"
tetiba pakwe tarik... "kita naik bas je lah... murah sikit" .. aku pun terkasar balik "naik bas apa jadah ingat sini pudu ke.. bas mana kita nak amik pun tak tau.. naik teksi je lah, i dah lemau ni"
pakwe pun akur.. kami kena rm20 hinggit teksi (200baht) .. oh ya.. sampai phuket memang segalanya mahal yaa,, 
ini best .. kitorang xde book bilik pun .. kitorang redah je.. pastu suruh pakcik teksi tu tolong carikan bilik bawah harga 1000baht.. dia kata ada.. dia bawakkan je lah.. memang strategik hotel kitorang.. satu malam (680baht/night) rm68 bersebelahan dengan hotel andaman x silap.. paling best dekat dengan beach  yess patong beachh !!

check in......

bilik hotel bapak besau.. harga dah la murah.. ada bath tub.. ada air panas...maka bergolek2 lah kejap aku kat situ.. happyy.. nak mandiiii.....

(9.30PM) selesai mandi pakwe ajak makan.. bayangkan kita dah lah penat ..tapi penat hilang sebab excited sangat ,, makanan halal kat sini yang kami tahu dekat dengan kawasan masjid.. nanti kalau korang nak g patong memang akan lalu masjid tu .. kitorang jalan kaki je.. gila kau naik tuktuk situ dekat2 pun dia amik 100 baht !! (rm10) cekik darah.. ah takde2 .. aku rela jalan kaki.. bukan jauh sangat pun and then alang2 boleh kami cuci mata jalan2 situ ke kan..

cerita pasal makan pulak .. dua orang makan nasi paprik, nasi goreng air ice lemon tea = 250baht (rm25)
'''pengsan...."
(10:30PM) done makan.. maka kami berjalan2.. eh nampak pulak orang buat rambut ikat2 tu.. berkenan pulak kat awak ha.. pun buat.. 150 baht (rm15).. 

biorlah aku perasan lawa pun .. 

okay done.. maka kami jalan2.. cari pakej snorkeling & island hopping.. aku dengan pakwe ada satu hobi yang sama.. kami suka pantai, kami suka snorkeling, kami suka travel . ha kena lah tu.
kat sini korang kena survey habis punya .. jangan terus amik satu tempat ja.. sebab ada satu tempat dia jual murah. kami pergi sampai 5 tempat.. at last kami pergi kat tempat yang last skali.. berdekatan dengan tempat penginapan kami jugak.. kami pilih pakej speedboat ke maya bay, phiphi,khai island.. dia tulis 3 jer padahal dia bawak sampai 6 7 8 tempat kau.. berendam lah kau puas2.. oh ya.. total pakej kami amik tu satu kepala 1300 baht (rm130) ,, kalau kat tempat lain tadi2.. 1600 baht, 1500baht , 1450 baht.. nampak tak ? 

lepas dah siap book pakej tu .. kami nak ke BANGLA ROAD.. haa tahik la kau sape yg baca blogger lain kata tempat tu banyak bangla jual2 keychain apa jadah.. korang semua kena kencing..
 situ port2 mabuk, party, shemale, ladyboy,caberate show semua kat situ.. hahahahaha fun jugak situ.. at least malam tak mati... jangan lupa amik gambor kat pintu gerbang patong beach phuket thailand tu dan kat bawah kaki hang.. haa yer bawah kaki hang pun ada sign patong beach ... 

aku tak tau kenapa gambar dari jauh nampak gemuk
kilatnya kuku i

oklah .. kita tamat kat sini dulu .. kita sambung kat part 2.. meh sini belanja pic sikit .. apa yg ada kat bangla road tu.. cekidauttt 

ni je yang ada.. HAHHAAHAHH KBYE